Kasvisboxin reseptit ja vinkit // 6.2.

Lämpimät kasvisruoat maistuvat lumisten pakkaspäivien keskellä! Tähän Kasvisboxiin on pakattu satokauden kasviksia ja hedelmiä:

  • Oranssia ja keltaista porkkanaa Mattilan tilalta
  • Palsternakkaa Mattilan tilalta 
  • Punasipulia Suomesta 
  • Bataattia Yhdysvalloista
  • Appelsiinia (Navel) Egyptistä
  • Granaattiomenaa Intiasta

Tämän Kasvisboxin myötä Kasvimaanin toimitukset jäävät tauolle. Toimitukset jatkuvat satokaudella 2019 ja ensimmäinen, loppukesän kotimaisilla herkuilla täytetty Kasvisboxi toimitetaan elokuun puolivälissä.

Tauko ei vaadi kestotilaajilta toimenpiteitä – veloitukset tauon ajalta lakkaavat automaattisesti ja tilaukset jatkuvat syksyllä valitsemasi syklin mukaisesti joko 2 tai 4 viikon välein.

Oranssi ja keltainen porkkana sekä appelsiini

Porkkanakääretorttu

200 g oranssia ja/tai keltaista porkkanaa
2 dl mantelijauhoa
2 rkl perunajauhoa
1 dl maissijauhoa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1,5 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
2 kpl kananmunaa
50 g voita tai leivontamargariinia

Täyte

50 g voita huoneenlämpöisenä
200 g tuorejuustoa
2,5 dl tomusokeria

Vuokaan

2 rkl Apetit-rypsiöljyä

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja raasta porkkanat. Lisää joukkoon sulatettu rasva. Kaada porkkana-voiseos tehosekoittimeen ja jauha sileäksi seokseksi.
  2. Levitä leivinpaperi uunivuokaan (30X25 cm). Sipaise leivinpaperi kasviöljyllä.
  3. Sekoita kuiva-aineet sokeria lukuun ottamatta keskenään.
  4. Vaahdota sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.
  5. Nostele kulhossa sekaisin kuiva-aineet, porkkana-voiseos sekä muna-sokerivaahto. Kaada taikina vuokaan ja paista 15-20 minuuttia 200 asteessa.
  6. Valmista täyte vatkaamalla sen ainekset ilmavaksi vaahdoksi. Laita täyte jääkaappiin.
  7. Jäähdytä kääretorttulevy haaleaksi ja levitä 2/3:aa siitä torttulevylle. Kääri tiukaksi rullaksi leivinpaperin avulla ja nosta rulla jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
  8. Nosta kääretorttu tarjoiluvadille. Leikkaa päät siistiksi ja kuorruta kääretorttu lopulla juustoseoksella.

Porkkanatuorepuuro

1 dl porkkanaraastetta (hienoksi raastettuna)
1 dl kuivattuja aprikooseja
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl mantelijauhetta
0,5 tl kanelia
1 omena
2,5 dl omenatuore­mehua
1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl suomalaisia pakastemustikoita

Tarjoiluun

1 tl tyrnijauhetta
1 rkl juoksevaa hunajaa

Valmistusohjeet

  1. Raasta porkkana ja kypsennä sitä hetki nopeasti mikrossa. Hienonna aprikoosit leikkuulaudalla terävällä veitsellä. Yhdistä kypsennetty porkkanaraaste ja aprikoosisekoitus kulhossa tai kannellisessa rasiassa. Lisää joukkoon loput ainekset banaania ja hunajaa lukuun ottamatta. Peitä kannella tai tuorekelmulla ja anna tekeytyä kylmässä aamuun.
  2. Viipaloi aamulla tuorepuuron joukkoon mustikat ja herkuttele hunajan kera.


Lohta appelsiinikastikkeessa

300 g kirjolohta
3 rkl Neito Rypsiöljyä™
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa

Kastike:

0,75 dl appelsiinista puristettua mehua
0,5 tl appelsiinikuoriraastetta
1 tl kalafondia
0,5 tl maissitärkkelystä
1 tl mustapippurirouhetta

Tarjoiluun:

1 pss Apetit Parsakaalia höyrytettynä (á 200 g)
1 rkl Neito Rypsiöljyä™
2 punaista chiliä suikaloituna
2 annosta riisiä keitettynä

Valmistusohjeet

  1. Leikkaa lohesta kaksi nahatonta annospalaa. Paista lohipaloja pinnoitetulla pannulla kasviöljytilkassa miedolla lämmöllä 4 minuuttia per puoli. Sipaise kalapaloille hunajaa ja mausta suolalla.
  2. Sekoita kastikkekeen ainekset kulhossa. Kaada liemi pannulle. Hauduta hiljaa poreillen pari minuuttia.
  3. Höyrytä parsakaali kypsäksi. Sekoita joukkoon rypsiöljy ja chili. Tarjoile riisin kera.

Palsternakka

Peruna-palsternakkavuoka

1 pss Apetit Kotimainen Peruna-sipulisekoitusta (á 1 kg)
1 palsternakka
4 dl ruokakermaa
2 tl suolaa

Valmistusohjeet

  1. Kaada uunivuokaan jäinen peruna-sipulisekoitus. Kuori ja raasta joukkoon palsternakka. Sekoita suola ruokakermaan ja jaa vuokaan kasvisseoksen päälle. Paista uunissa 225 °C:ssa noin 1 tunti. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen syömistä.
Palsternakkasipsit

4 palsternakkaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi ja vuoraa pelti leivinpaperilla.
  2. Leikkaa palsternakat ohuiksi siivuiksi poikittain, viistosti tai pituussuunnassa.
  3. Jaa siivut leivinpaperin päälle, mausta ja paista uunissa n. 10 min. Käännä sipsit ja mausta ne uudestaan suolalla ja pippurilla. Jatka paistamista 10 min.
  4. Anna jäähtyä. Säilytä kuivassa kaapissa paperipussissa.

Bataatti

Bataattia paputäytteellä

2 bataattia
1 rkl NEITO™ -rypsiöljyä
1 pss Apetit Kotimainen Sipulikuutioita
1 pss Apetit Papusekoitusta
1 tl suolaa
1 tl pippuria
1 tl muskottipähkinäjauhetta
200 g cheddarjuustoraastetta

Valmistusohjeet

  1. Halkaise bataatit pituussuunnassa ja kääri puolikkaat folioon. Kypsennä 200-asteisessa uunissa reilu tunti.
  2. Koverra bataatinpuolikkaiden sisusta kulhoon. Lorauta paistinpannulle tilkka kasviöljyä ja paista wokkikasvikset siinä rapsakoiksi.
  3. Kuumenna tilkka vettä kattilassa ja höyrytä papusekoitus kypsäksi. Lisää kasvikset bataatin joukkoon kulhoon. Mausta suolalla, pippurilla sekä muskottipähkinällä.
  4. Lisää täyteseokseen haluamasi määrä juustoraastetta ja lusikoi seos bataattipuolikkaisiin. Ripottele bataateille juustoraastetta ja gratinoi 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  5. Vinkki! Voit wokata täytteeseen tai lisäkkeeksi rasian Apetit Tuoreksia!

Bataattikuutiot pinaattipestolla

Pinaattipesto

2 rkl kiehuvaa vettä
2 valkosipulinkynttä
1 pss Apetit Kotimainen Pinaattia tai Apetit Kotimainen Luomu Pinaattia sulatettuna (à 150 g)
0,5 ruukkua tuoretta basilikaa
2 dl manteleita
0,75 dl Neito Rypsiöljyä™ tai Apetit-rypsiöljyä
2 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Tarjoiluun

300 g bataattia kuutioituna ja höyrytettynä
2 pss Apetit Kasvispyöryköitä (à 320 g)

Valmistusohjeet

  1. Valmista ensin pinaattipesto: Kuori valkosipuli. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi kastikkeeksi. Käytä kuumien kasvisten kastikkeena.
  2. Kuumenna kasvispyörykät tarjolle pakkauksen ohjeen mukaisesti.
  3. Esiypsennä bataattikuutiot keittämällä ne suolavedessä tai höyrytä ne. Kuumenna esikypsennettyjä bataattipaloja noin viitisen minuuttia kasviöljyssä paistinpannulla. Sekoita joukkoon muutama lusikallinen pinaattipestoa ja tarjoa kasvispyöryköiden kera.

Punasipuli

Makea punasipulikastike

2 isoa punasipulia
1 dl sokeria
1 dl punaviinietikkaa

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja silppua sipulit. Pane kaikki aineet kattilaan. Keitä kunnes sipulit ovat pehmenneet. Jäähdytä ja tarjoa esimerkiksi savu- tai graavikalan kanssa.

Granaattiomena

Juhlava salaatti granaattiomenan siemenillä

1 pss Apetit Kruunusekoitus (300 g)
1 dl kuorellisia manteleita
1 granaattiomenan siemenet
1 pss salaattia revittynä
1 päärynä kuorittuna ja viipaloituna

Valmistusohjeet

  1. Höyrytä kasvispakastesekoitus kypsäksi kattilassa ilman kantta. Valuta ja jäähdytä.
  2. Sekoita aineksista salaatti ja varaa tarjolle sinappinen salaatinkastike.

 

Onko sinulla mielessä lyömätön resepti, joka sopisi Kasvimaanille? Haluatko antaa palautetta tämän viikon Kasvisboxista? Kaipaatko lisätietoa palvelustamme? Voit olla meihin yhteydessä Facebookissa tai sähköpostitse – info@kasvimaani.fi!