Perunan nosto on alkanut!

Perunan nosto Säkylässä on aloitettu ja viljelyasiantuntija Matti Pertun mukaan perunan satonäkymät ovat hyvin vaihtelevat, mutta tavoitemäärä tullaan todennäköisesti saavuttamaan.

Erityisesti sadetetut pellot tuottavat tänä vuonna huippusatoa. Vanha sanonta, jonka mukaan peruna ei kaipaa vettä kuin kattilassa, ei siis aivan täysin pidä paikkaansa. 

Aikaiset perunalajikkeet ovat yllättäneet myönteisesti – tähän mennessä nostetun perunan laatu on ollut erinomaista. ”Näyttää siltä, että olemme onnistuneet lajikevalinoissa”, Perttu kertoo, ”koetoiminta ja viljelijöiden kanssa tehty yhteistyö näyttävät tuottaneen hyviä tuloksia.”

Sen sijaan myöhäisempien lajikkeiden osalta odotettavissa on suuria laatuvaihteluita. Satoisuus on vielä arvoitus, sillä lohkojen välillä näyttää olevan suuria eroja. Lämmin ja kuiva sää on siis päässyt tekemään tepposiaan myös perunamailla.

Perunaa voidaan nostaa omassa aikataulussa sen valmistumisen mukaan, sillä se kestää hyvin varastointia. Apetitilla on kaksikymmentä perunan vastuuviljelijää, jotka tuottavat 11 miljoonaa kiloa perunaa vuodessa.