Muut juurekset

Punajuuri

Punajuuri sisältää monipuolisesti eri kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Värinsä punajuuri saa betasyaaniväriaineesta.

Pablo on meidän viljelemämme punajuurilajike. Se sopii monipuoliseen käyttöön ja on hyvin yleinen tuttava suomalaisilla pelloilla.

Lanttu

Lanttulajikkeista perinteisimpiä ovat vihreäniskaiset (kuoren väritys) ja ne sopivat parhaiten tuorepuolelle. Punakuoriset lajikkeet soveltuvat paremmin pakastetuotantoon. Lanttu sisältää paljon C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta. Paksun kuoren ansiosta lantun vitamiinipitoisuus säilyy hyvin jopa kevääseen asti.

Globus on vihreäniskainen lanttulajikkeemme.

Magres on punaniskainen lanttulajikkeemme.

Gowrie on punaniskainen lanttulajikkeemme.

Palsternakka

Palsternakassa on enemmän mineraaleja ja useampia vitamiineja kuin sen lähisukulaisessa porkkanassa. Palsternakassa on erityisen paljon kaliumia ja se sisältää myös runsaasti ravintokuitua.

Palace on palsternakkalajikkeemme ja se on ylivoimaisesti viljellyin palsternakkalajike Suomessa.

Selleri

Selleri on varsinainen terveyspommi! Se sisältää runsaasti vitamiineja ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa 

Mukulaselleri, jota kutsutaan usein myös juuriselleriksi, on maan alla kasvava juures. Maultaan se on voimakkaan makuinen, varsinkin sellaisenaan syötynä. Yleisimmin mukulaselleriä käytetään liemijuureksena. 

Lehtiselleri, tai varsiselleri, on mukulasellerin muunnos. Lehtiselleri ei kasvata mukulaa, vaan paksut lehtiruodit ja -lavat. Väriltään se on vaaleanvihreä. Hajultaan ja maultaan lehtiselleri muistuttaa mukulaselleriä, mutta se on kuitenkin makeahko ja maultaan miedompi.

Nauris

Nauris on ikivanha kasvi, jolla oli aikoinaan samassa asemassa kuin peruna nykyisin. Naurista käytetäänkin monien suomalaisten perinneruokien valmistukseen. Lajikkeesta riippuen nauris voi olla sisukseltaan joko keltainen tai valkoinen ja kuoren väritys vaihtelee valkoisesta ja keltaisesta violettiin. Maultaan nauris on makeahko, mutta myös hieman kirpeä.